Bewoners Camphuysenstraat in Dokkum wel klaar met geluidsoverlast!

24 augustus 2022

DOKKUM – Bewoners van de Dirck Raphaelsz. Camphuysenstraat in Dokkum zijn helemaal klaar met de hevige geluidsoverlast van de Rondweg-Noord. Door de herrie van het verkeer, dat sinds de komst van de Sintrale As flink is toegenomen, kunnen zij niet meer normaal in hun achtertuin zitten.

Al meer dan vijftig jaar wonen Gerrit en Hilly Dam in de Camphuysenstraat. “En altyd mei in soad wille”, aldus Gerrit. “Eartiids lei hjir it spoar achter. Dat is yn it ferline fuortrekke en doe is de nije dyk hjir kaam. Do hearst wol hoe drok it hjir achter hûs is. De grutte frachtweinen en trekkers komme hjir de hiele dei troch.”

De geluidsoverlast verergerde sinds de komst van de Sintrale As. Verkeer richting Holwerd bijvoorbeeld, wordt via de As over de Rondweg geleid. “Guon minsken út de strjitte binne sels ferhuze fanwegen it lûd”, vertelt Hilly. “Dy minsken hiene it krekt kocht en ha it hiele hûs sloopt en moai ferboud. En efkes letter stie it te keap, se giene fuort. Want se koene net bûtendoar sitte.”

GELUIDSSCHERM

Voor de bewoners schijnt er echter licht aan het einde van de tunnel. De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân nam begin juli ‘eindelijk’ een motie aan, om een geluidsscherm langs de Rondweg-Noord te realiseren.

“It kolleezje hat no de opdracht krigen om hjirmei oan de slach te gean”, aldus raadslid Jannie van Midlum van Gemeentebelangen. De totale kosten worden geschat op zo’n acht ton, waarvan de provincie Fryslân mogelijk de helft kan bijdragen. “Dan kin dit yn prinsipe op hiele koarte termyn regele wurde.”

GEMEENTE: GEEN PLAN

De gemeente Noardeast-Fryslân geeft dinsdag desgevraagd aan dat er op dit moment nog geen plan ligt en dat het onderwerp nog moet worden onderzocht.

Video: Bewoners Camphuysenstraat in Dokkum zijn helemaal klaar met geluidsoverlast - YouTube

Bron: RTVNOF.nl

<< Terug naar nieuws